Høsttur til Oscarsborg

Sesongens siste utflukt gikk søndag til Oscarsborg Festning utenfor Drøbak. Og med skyfri himmel og egen guide ble det en flott dag. 

41 personer fordelt på 13 veteranbiler, og noen av nyere dato, møtte opp i Hvervenbukta. Og 10 av de fremmøtte var damer!
Turen gikk på småveiene ned til Drøbak, og deretter med personferge over til Oscarsborg. Der ble NVKs gruppe tatt i mot av guiden 
Ole som hadde gode kunnskaper om stedet.

Første stopp var på plassen foran skolekasernen. Der ble det litt historikk og informasjon om omvisningen, før turen gikk langs vannkanten til Østre Strandbatteri som ble bygget i 1848 for å kontrollere østre seilingsled. 
Derfra bar det videre gjennom tunneller til borggården til Hovedfortet og videre til Hovedbatteriet med kanonene på sørenden av øya.

Siste stopp med guiden var i Torpedobatteriet, som befinner seg inne i fjellet under kommandantboligen på Nordre Kaholmen. Natten 9. april 1940 trodde skipssjefen i den etterfølgende angrepsstyrken at ”Blücher” hadde gått på miner da krysseren fikk nådestøtet av to trykkluftsdrevne torpedoer fra Torpedobatteriet.

Etter omvisningen ble turen avsluttet, og noen valgte å returnere med fergen med en gang og spiste lunsj i Drøbak, mens andre koste seg med en god lunsj i ettermiddagssolen på terrassen på Havnekroa ved gjestehavnen før de tok fergen tilbake.  

Du kan lese om Oscarsborg Festning <her>.

Bilder fra turen finner du <her>.